Pražská burza klesá třetí den v řadě navzdory růstu v Evropě

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Pražská burza oslabuje třetí den v řadě, a to navzdory růstu na evropských trzích. Hlavní index PX po 11:00 oslaboval o 0,18 procenta na 878,4 bodu, zejména kvůli ztrátám akcií Erste Group Bank a telefonního operátora Telefónica. Většímu propadu indexu naopak brání hlavně akcie Komerční banky, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

"Pražská burza navazuje na středeční pokles navzdory pozitivní náladě na západoevropských burzách. Investoři v Evropě spekulují na to, že dnes začínající dvoudenní evropský summit konečně přinese uspokojivé řešení dluhové krize," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Na poklesu pražské burzy se podle Mokoše nejvíce podepisují akcie Telefóniky a Erste Bank. U Erste se podle něj jedná o mírné vybírání zisků, když primární trh ve Vídni zůstává zavřený. U akcií Telefóniky jde již o šestý propad v řadě a podle Mokoše může jít o pokračující reakci na nedávné spekulace o tom, že její španělská matka by mohla omezit nebo snad dokonce odprodat českou pobočku.

Akcie Erste ztratily 0,94 procenta na 346,50 koruny a akcie Telefóniky zlevnily o 0,82 procenta na 375,50 koruny.

Agentura S&P ve středu již potřetí v tomto týdnu pohrozila snížením ratingu v Evropě. Tentokrát si vzala do hledáčku největší evropské banky, včetně společnosti Société Générale, která je mateřskou společností Komerční banky. Akcie KB dnes však středeční ztráty mažou, když zatím posílily o 0,75 procenta na 3218 korun.

Mírně korigují předchozí ztrátu akcie elektrárenské společnosti ČEZ, posílily o 0,08 procenta na 734,60 korun.

vrk vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK