Czech Coal letos vytěží více uhlí, bude dále propouštět

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 8. prosince (ČTK) - Skupina Czech Coal očekává, že těžba hnědého uhlí za celý letošní rok dosáhne 14,160 milionu tun. Loni společnost vytěžila na severu Čech 13,8 milionu tun suroviny. Navýšení letos ovlivnila vyšší spotřeba elektroenergetiky. Pro příští rok počítá Czech Coal s mírně nižším objemem těžby. V souvislosti s útlumem těžby skupina chystá další propouštění v Litvínovské uhelné. Počet zaměstnanců klesne o několik desítek. ČTK o tom dnes informovala mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová.

V celé zemi se letos zvýšila těžba hnědého uhlí zhruba o dva miliony tun oproti roku 2010, kdy se ho v Česku vytěžilo 44 milionů tun.

Skupina Czech Coal podle Benešové předpokládá, že hospodářské výsledky letošního roku budou v tržbách i zisku srovnatelné s rokem 2010. "Mírný růst těžby se na nich projeví jen minimálně," uvedla mluvčí. Loni skupina dosáhla hospodářského výsledku po zdanění 2,22 miliardy korun.

V rámci Litvínovské uhelné, která patří do skupiny, se bude nadále propouštět. "Aktuálně se stavy zaměstnanců sníží o několik desítek. Důvodem je jak běžná fluktuace, tak hlavně rozsáhlý útlumový program v důsledku existence územních limitů těžby. Útlumový program bude s největší pravděpodobností zahájen již na konci roku 2012," uvedla Benešová.

V těžební společnosti Vršanská uhelná skupina v roce 2012 neočekává žádné výrazné snížení ani zvýšení počtu zaměstnanců. "V následujících letech významně ovlivní personální politiku celé skupiny dopady útlumu těžby v Litvínovské uhelné," zdůraznila mluvčí.

Většinu uhlí prodává skupina na domácím trhu, export tvoří asi jen tři procenta z celkové produkce. Dominuje výroba a prodej topných a průmyslových směsí pro energetiku a teplárenství. Právě dodávky uhlí teplárnám podle Benešové stále zůstávají hlavním zájmem skupiny Czech Coal. "Jeho nedostatek na trhu je však realitou, kterou je třeba brát v úvahu. Teplárny navíc usilují o uzavření dlouhodobých kontraktů," uvedla Benešová.

Skupina Czech Coal nabídla teplárnám nové kontrakty na dodávky uhlí na deset let, v nabídce se promítlo zvýšení cen komodity o několik desítek procent. Cena nabízená mosteckým těžařem je však podle řady tepláren příliš vysoká.

Mluvčí připomněla, že současné ceny, za které uhlí dodává Czech Coal v rámci kontraktů platných do roku 2012, byly stanoveny v době, kdy neexistoval trh s elektrickou energií a ceny elektřiny byly výrazně nižší než dnes. "Na rozdíl od cen energií zůstala cena uhlí dlouhá léta stejná, ačkoli ceny produktů, které vznikají jeho spalováním, postupně významně rostly," uvedla Benešová.

Teplárenské sdružení považuje stejně jako Energetický průmyslový holding (EPH), který v Česku teplárny provozuje, nabídku za nepřijatelnou. "Od léta v této věci žádný posun nebyl, nabídka je stejná a stejný je náš nesouhlas s ní," řekl dnes ČTK mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann. Zdražení uhlí by se podle sdružení promítlo do cen tepla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK