Obamu velmi znepokojuje dluhová krize v eurozóně

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. prosince (ČTK) - Americký prezident Barack Obama je "velmi znepokojen" dluhovou krizí v eurozóně. Evropa ale podle něj krizi dokáže vyřešit, pokud k tomu její představitelé najdou dostatek politické vůle. Obama to dnes řekl novinářům v Bílém domě.

"Evropa je dostatečně bohatá, takže není důvod, proč by tento problém neměli vyřešit," uvedl Obama. "Pokud nashromáždí politickou vůli, mají kapacitu pro uklidnění trhů," dodal.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle Obamy učinila spolu s dalšími evropskými představiteli pokrok ve snaze směřující k "rozpočtové kompaktnosti, ve které budou všichni hrát podle stejných pravidel". Upozornil, že vývoj v Evropě má velký vliv na situaci ve Spojených státech, které se proto snaží postrčit evropské představitele správným směrem.

Představitelé Evropské unie se sjeli do Bruselu, kde dnes neformální večeří startuje jejich vrcholná schůzka, jež by měla přinést plán na řešení dluhové krize. Německo a Francie usilují o změnu smlouvy o Evropské unii, která by zajistila přísnější rozpočtovou disciplínu.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes varoval před nebezpečím rozkladu Evropy. Páteční summit EU je podle něj poslední šancí na dosažení dohody o řešení dluhové krize. Merkelová upozornila, že překonání krize si vyžádá léta tvrdé práce.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK