ČSÚ zveřejní podrobnější čísla o vývoji HDP ve 3. čtvrtletí

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní přesnější údaje o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) za 3. čtvrtletí. Podle předběžných statistických dat česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Mezičtvrtletně však HDP stagnoval a podle ČSÚ tak potvrdil trend postupného zpomalování růstu výkonnosti ekonomiky.

Postupný pokles domácí poptávky byl podle statistiků opět kompenzován pozitivním vývojem zahraničního obchodu, který i přes oslabení zahraniční poptávky zůstává jedinou zvyšující se výdajovou složkou HDP.

"Zatím nejsou známy podrobnosti, avšak dá se předpokládat, že ekonomiku táhne pouze zahraniční obchod, zatímco domácí poptávka stále klesá," komentoval předběžná data analytik ČSOB Petr Dufek. Ve zkratce je podle něj možné říct, že česká ekonomika stále stojí pouze na jedné noze, a sice na výrobě aut, protože ostatní odvětví a obory jsou převážně v útlumu; stavebnictvím počínaje a službami konče.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je pravděpodobné, že HDP v ČR ve čtvrtém čtvrtletí již zamíří do minusu. "Česká ekonomika zpomaluje a tento trend je stále silnější. Závěr roku přinese pravděpodobně ještě méně příznivé zprávy a ani v příštím roce nepředpokládáme obrat k lepšímu," doplnil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK