Pražská burza dále rozšiřuje ztráty, nejvíc spadla Erste

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Pražská burza nadále rozšiřuje ztráty, zatímco nálada na evropských trzích se začala mírně zlepšovat. Hlavní index PX po 11:00 oslaboval o 1,12 procenta na 866,50 bodu, tažen dolů zejména více než pětiprocentní ztrátou akcií Erste Group Bank. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

"S velkou nejistotou hledí investoři na probíhající summit EU, ze kterého zatím přicházejí smíšené zprávy. Evropské indexy se po ranních propadech přesto začaly silně zvedat," uvedl Tomáš Kálal z Patria Direct.

Nejaktivněji se podle Kálala dopoledne obchodovalo s akciemi bank. Právě tento sektor měl největší vliv na přetočení dnešní nálady na trzích na pozitivní, upozornil.

Na pražském trhu však cenné papíry obou bank klesly. Akcie Erste Bank spadly o 5,26 procenta na 326,10 koruny. Kálal podotkl, že předchozí propady akcií Erste dohání rakouská burza, na které se ve čtvrtek neobchodovalo. Erste ale také podle něj "podrazila nohy" agentura S&P, která po výsledcích zátěžových testů Evropského bankovního úřadu (EBA) bude prověřovat rating i u rakouské Erste a pohrozila jeho snížením.

Komerční banka je podle Kálala stabilnější a více reagovala na nárůst evropských věřitelů včetně mateřské Société Générale. Její akcie klesly o 0,22 procenta na 3163 koruny.

Nedaří se rovněž energetickým titulům. Akcie ČEZ oslabily o 0,87 procenta na 738,10 koruny. Těžařský titul NWR si pohoršil o 0,78 procenta na 128,99 koruny a akcie petrochemického Unipetrolu ztratily 0,69 procenta na 169,50 koruny.

Poměrně velký objem obchodů je patrný u akcií telekomunikačního operátora Telefónica O2, jejichž cena klesla o 0,80 procenta na 374 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK