Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o pět procent

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. prosince (ČTK) - Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o pět procent. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Opravil tak svůj rychlý odhad z minulého měsíce, podle kterého hospodářský propad dosáhl 5,2 procenta.

Řecko se nachází již čtvrtým rokem v recesi. Na jeho ekonomiku mají negativní vliv úsporná opatření, kterými se vláda snaží zlepšit stav veřejných financí. Revize poklesu ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle agentury Reuters nijak neodporuje prognózám, že Řecko čeká recese také v příštím roce.

"Ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla mírnějším tempem, než se původně odhadovalo, a to za pomoci silnějšího výkonu exportního sektoru a pomalejšího poklesu spotřeby," uvedl analytik Nikos Magginas ze společnosti National Bank.

Řecko předpokládá, že jeho ekonomika v celém letošním roce klesne o více než 5,5 procenta. S návratem k růstu nepočítá dříve než v roce 2013. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý měsíc předpověděla, že řecká ekonomika letos klesne o 6,1 procenta a napřesrok o tři procenta.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která byla nucena požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK