Německá centrální banka snížila odhad růstu domácí ekonomiky

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. prosince (ČTK) - Německá centrální banka Bundesbank dnes snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na 0,6 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Růstovou prognózu pro letošní rok zhoršila pouze nepatrně na rovná tři procenta z dřívějších 3,1 procenta.

Vyhlídky německé ekonomiky podle banky zastiňuje dluhová krize v eurozóně. "Krize ve veřejných financích řady zemí eurozóny, nejistota, která z ní vyplývá, a všeobecné hospodářské zpomalení vytváří tlak na ekonomickou aktivitu v Německu," uvedla banka.

V roce 2013 očekává Bundesbank zrychlení hospodářského růstu v Německu na 1,8 procenta. Tato prognóza je nicméně podmíněna předpokladem, že nenastane "žádná další výrazná eskalace dluhové krize", napsala agentura AP.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Německá vláda již v říjnu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na zhruba jedno procento z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Odhad letošního růstu zhoršila pouze mírně na 2,9 procenta ze tří procent.

Německá ekonomika loni díky silnému vývozu vzrostla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK