Spotřebitelská důvěra v USA stoupla na šestiměsíční maximum

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. prosince (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem prosince vyšplhala na šestiměsíční maximum díky známkám zlepšujících se podmínek na trhu práce a příznivějším hospodářským vyhlídkám. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry stoupl na 67,7 bodu z listopadových 64,1 bodu. Zaznamenal tak již čtvrtý meziměsíční nárůst za sebou a dostal se na nejvyšší úroveň od letošního června. Analytici počítali s mírnějším nárůstem indexu na 65,5 bodu.

"Zprávy o nejnovějším hospodářském vývoji byly začátkem prosince mnohem pozitivnější," upozornil šéf průzkumu Richard Curtin. Analytici sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc oznámilo, že tempo růstu ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí zrychlilo na dvě procenta z 1,3 procenta v předchozích třech měsících. Míra nezaměstnanosti v USA v listopadu klesla na 8,6 procenta z říjnových devíti procent. Dostala se tak na nejnižší úroveň za 2,5 roku.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK