Euro stouplo díky spekulacím o čínských investicích v Evropě

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. prosince (ČTK) - Euro dnes posílilo díky spekulacím o tom, že nový čínský investiční fond by mohl poskytnout potřebné finance silně zadluženým evropským zemím. Nárůst byl ale pouze mírný, protože výsledky summitu Evropské unie zatím nerozptýlily obavy investorů ohledně dluhové krize v eurozóně. Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,2 procenta na 1,3364 USD.

Při řešení dluhové krize v eurozóně sice bylo dosaženo určitého pokroku, podle analytiků se však evropským představitelům pravděpodobně nepodařilo přesvědčit Evropskou centrální banku (ECB) k výrazném posílení nákupů dluhopisů problémových zemí. Snahu o vytvoření užší fiskální unie, která by ochránila euro, navíc provázejí rozpory, napsala agentura Reuters.

"Trhy jsou velmi skeptické ohledně balíku navrženého na summitu," uvedl analytik Mark McCormick ze společnosti Brown Brothers Harriman. "Naděje na agresivnější ECB byly zničeny," dodal.

Čínská centrální banka podle zdroje agentury Reuters plánuje v rámci snahy o zvýšení výnosů z devizových rezerv vytvořit dva nové fondy, které budou spravovat celkem 300 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč). Jeden fond se bude soustředit na investice ve Spojených státech a druhý v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK