Obchodování s akciemi Arevy bylo pozastaveno

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. prosince (ČTK) - Obchodování s akciemi francouzského jaderného gigantu Areva dnes bylo pozastaveno. Tato státní společnost se nyní chystá představit změny ve své strategii, podle zpráv médií navíc vykáže rozsáhlé ztráty.

Firma uvedla, že o pozastavení obchodování po zprávách v médiích sama požádala, aby zajistila, že trh i všichni její akcionáři obdrží stejným způsobem komplexní a přesné informace.

Nový generální ředitel společnosti Luc Oursel se v úterý setká s investory. Předpokládá se, že představí změny ve strategii podniku poté, co se některé státy odklonily od jaderné energetiky v důsledku havárie japonské elektrárny Fukušima. Akcie společnosti Areva od začátku letošního roku oslabily o 44 procent, napsala agentura Reuters.

Francouzský ministr průmyslu Eric Besson v neděli v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Radio J uvedl, že Areva v úterý vykáže velké ztráty. Podle listu Les Echos firma ohlásí odpisy 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč) u svých aktivit v oblasti uranových dolů a jednorázové náklady kolem miliardy eur v důsledku havárie ve Fukušimě. Společnost také údajně plánuje snižování počtu zaměstnanců.

Areva je největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů a významným producentem uranu. V Česku se nyní Areva uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, jejími soupeři jsou americká firma Westinghouse z japonské skupiny Toshiba a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK