Singer: Vývoj sazeb závisí na eurozóně, k poklesu prostor není

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Změna úrokových sazeb České národní banky bude záviset především na vývoji v eurozóně a reakci trhu na její řešení, uvedl v rozhovoru pro ČTK guvernér ČNB Miroslav Singer. "Není příliš prostor, jak dál sazby snižovat. Ale centrální banka má mnoho dalších nástrojů jak reagovat," uvedl guvernér.

Singer zároveň ale upozornil na to, že nemá v tuto chvíli kvůli nejistému vývoji pevně utvořený názor na budoucí vývoj úrokových sazeb. "Není důležité, co si dnes myslím. Důležitější je, co si myslí spíše ti aktéři na trzích," uvedl.

Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Tuzemští analytici většinou předpokládají sazby beze změny minimálně po celý příští rok. Singer dříve uvedl, že pokud bude kurz koruny dál klesat a začne vytvářet tlak na růst inflace, ČNB by mohla sáhnout ke zvýšení základních úrokových sazeb. Listopadová prognóza centrální banky počítá nejprve s mírným poklesem tržních úrokových sazeb a následně s jejich stabilitou až do přelomu let 2012 a 2013.

K vývoji ekonomiky v příštím roce Singer uvedl, že možná rizika dalšího vývoje se posouvají směrem k alternativnímu scénáři ČNB, který v příštím roce počítá s poklesem tuzemské ekonomiky o 0,4 procenta. "Pro rozhodování nyní nemusíme tolik přemýšlet o desetinách, jako spíše o obecné mapě těch rizik, která jsou evidentní," uvedl. Základní scénář očekává 1,2procentní růst ekonomiky v příštím roce.

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta, tedy o 0,3 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o desetinu procenta. "Zažíváme zpomalení, které je lehce vyšší, než jsme čekali. Na druhou stranu, se zdá, že s výjimkou stavebnictví je podnikatelský sektor poměrně optimistický alespoň pro první půlku roku, tedy tam, kde vidí na zakázky. Z privátního sektoru zase neslyším signál, že by měla růst domácí poptávka," uvedl guvernér.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK