CCB: Akcie na majitele má 76 procent nově založených a.s.

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Přestože se zákon snaží jako protikorupční opatření omezit účast společností s akciemi na majitele na veřejných zakázkách, jejich obliba v ČR stoupá. Podíl letos založených akciových společností s akciemi na majitele dosáhl 76 procent. V ČR jich je nyní již celkem více než polovina. ČTK o tom dnes informovala společnost CCB - Czech Credit Bureau. U akcií na majitele není možné dohledat, kdo společnost vlastní.

"U akciových společností založených v devadesátých letech ještě převažovaly ty, které mají akcie na jméno. U společností vzniklých v navazující dekádě to byly již převážně ty, které mají akcie na majitele, a v průměru tvořily 63 procent. Jejich podíl se po roce 2010 dále zvýšil," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

V rámci všech akciových společností tvořily ty s akciemi na majitele 56 procent. Nejvyšší podíl měly akciové společnosti s akciemi na majitele v odvětví činnosti v oblasti nemovitostí, a to 73 procent. Vysoký podíl zaznamenala i odvětví velkoobchodu a maloobchodu, shodně 59 procent. S minimálním odstupem následuje obchod s motorovými vozidly s 58 procenty a ubytování, stravování a pohostinství s 57 procenty.

Nejmenší podíl akciových společností s akciemi na majitele mělo odvětví zemědělství, lesnictví a rybářství, bylo to 25 procent, kulturní, zábavní a rekreační činnosti s 31 procenty a vzdělávání a informační a komunikační činnosti shodně se 37 procenty.

Velký rozdíl mezi oběma skupinami akciových společností lze najít i v souvislosti s uveřejňováním účetních závěrek, což rovněž přispívá k větší transparentnosti. Podle obchodního rejstříku 61 procent společností s akciemi na jméno odevzdalo účetní závěrku. "Naopak podíl odevzdaných závěrek u akciových společností s akciemi na majitele je pouze 41 procent," dodala Kameníčková.

Ministerstvo spravedlnosti před dvěma týdny oznámilo, že má připraven zvláštní předpis, podle něhož by společnosti tyto akcie musely zapsat do centrálního depozitáře, aby bylo možné dohledat jejich majitele. S tím, že budou ještě za této vlády anonymní akcie omezeny, počítá červnový dodatek ke koaliční smlouvě.

Senát dnes navíc do novely zákona o veřejných zakázkách vložil požadavek, aby vítězové výběrových řízení rozkryli svou vlastnickou strukturu. Zadavateli zakázky by měli předložit soupis případných anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž v ní figurují.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK