Letošnímu ročníku Exportéra roku opět dominovala Škoda Auto

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto slavila i letos úspěch v soutěži Exportér roku. Firma zvítězila ve dvou kategoriích zaměřených na největší objem exportu; na prvním místě je nepřetržitě od roku 1993. Výsledky letošního 17. ročníku soutěže, kterou pořádá Střední podnikatelský stav a Hospodářská komora, byly slavnostně vyhlášeny dnes večer v Praze.

Největší meziroční nárůst exportu loni mezi velkými exportéry s vývozem nad 500 milionů korun vykázala společnost Škoda JS. Nejlepším exportérem s největším průměrným nárůstem v letech 1993 až 2010 byla firma Mitas. Mezi středními exportéry, jejichž roční vývoz se pohybuje mezi 100 až 500 miliony korun, loni meziročně nejvíce zvýšila export společnost Simona Plast-Technik.

Zvláštní cenu rozhodčího soudu při hospodářské a agrární komoře za vývoz do největšího počtu destinací získala stejně jako o rok dřív firma Andrew Telecommunications.

Soutěž má i vítěze podle příslušných regionů. V Jihočeském kraji zvítězil s největším objemem vývozu za rok 2010 Robert Bosch, v Jihomoravském Nová Mosilana, v Královéhradeckém Federal-Mogul Friction Products, v Libereckém TRW Automotive Czech, v Moravskoslezském Moravia Steel, v Olomouckém Hella Autotechnik Nova, v Pardubickém Foxconn, v Plzeňském Panasonic AVC Networks Czech, v Praze byl největším exportérem za rok 2010 Siemens Group Česká republika, ve Středočeském kraji to byla Škoda Auto. V Ústeckém kraji vyhrál Spolek pro chemickou a hutní výrobu, na Vysočině Bosch Diesel a ve Zlínském kraji Barum Continental.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK