Crédit Agricole varuje před ztrátou, bude propouštět

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. prosince (ČTK) - Francouzská banka Crédit Agricole dnes varovala, že v letošním roce vykáže ztrátu a bude muset odepsat majetek za 2,5 miliardy eur (64,1 miliardy Kč). Firma kvůli problémům propustí 2350 zaměstnanců, hlavně v divizi investičního bankovnictví, a opustí 21 z 55 zemí, ve kterých působí. Crédit Agricole je třetí největší bankou ve Francii.

Banka v letošním roce varovala před zhoršením zisku již podruhé. Společnost nyní čelí rostoucímu tlaku na omezení rizikových aktivit a splnění přísnějších kapitálových standardů. Ztráty jsou odrazem zhoršujících se ekonomickým podmínek a poklesu na trzích.

Crédit Agricole svým rozhodnutím následuje větší domácí konkurenty BNP Paribas a Société Générale, kteří rovněž oznámili snižování počtu zaměstnanců, převážně v divizi investičního bankovnictví. Z celkového počtu zaměstnanců jich 1750 odjede z divize firemního a investičního bankovnictví, která zaměstnává 13.000 osob. Dalších 600 opustí divizi faktoringu a spotřebitelských financí. Propouštění se dotkne všech zemí, ve Francii přijde o práci 850 zaměstnanců.

K odpisům nejvíce přispěje divize investičního bankovnictví, a to 1,3 miliardami eur. 1,234 miliardy eur budou činit odpisy menšinových podílů v některých firmách. Analytici původně čekali, že banka letos vykáže zisk 2,4 miliardy eur, když v předchozích čtvrtletích byla zisková.

Banky po celém světě již letos oznámily zrušení více než 120.000 pracovních míst. Analytici se obávají, že propouštění bude pokračovat i v příštím roce a bude mnohem vyšší, než v době vrcholu finanční krize v roce 2008, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK