Ekonomická aktivita eurozóny v prosinci dál v silném poklesu

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. prosince (ČTK) - Hospodářská aktivita v zemích eurozóny se v závěru roku mírně zlepšila, její souhrnný ukazatel však zůstal hluboko v pásmu poklesu. Plyne to z dnešních předběžných prosincových údajů společnosti Markit. Ta zkoumá aktivitu v jednotlivých sektorech ekonomiky na základě průzkumů u nákupních manažerů.

Souhrnný index PMI vzrostl tento měsíc na 47,9 bodu z listopadových 47 bodů a byl 7,6 bodu pod úrovní závěru loňského roku. Zůstal tak výrazně pod hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem hospodářské aktivity.

Index PMI ve zpracovatelském průmyslu posílil o 0,5 bodu na 46,9 bodu a ukazatel sektoru služeb se zvýšil o 0,8 na 48,3 bodu. Výrazně pod 50 body se pohybují ukazatele produkce a nových zakázek a nad touto hranicí byla jen složka zaměstnanosti, která vzrostla o 0,8 na 50,9 bodu.

Hlavní ekonom firmy Markit Chris Williamson označil poslední čtvrtletí tohoto roku za nejhorší tříměsíční období eurozóny za dva a půl roku. Údaje PMI podle něj naznačují, že hrubý domácí produkt měnové unie klesl za čtvrtletí o 0,6 procenta.

Ekonomové vesměs propad eurozóny do recese na přelomu tohoto a příštího roku očekávají, není ale jasné, jak bude propad hluboký. "Prosincové zlepšení souhrnného PMI podporuje předpoklad, že ekonomika eurozóny sklouzává spíše do mírné recese, než že by spadla do propasti," řekl agentuře Reuters k údajům ekonom ING Financial Markets Martin Van Vliet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK