Španělsko úspěšně prodalo nové dluhopisy, výnosy klesly

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 15. prosince (ČTK) - Španělsko dnes prodalo nové dluhopisy se splatností od pěti do deseti let za celkem šest miliard eur (153,5 miliardy Kč) a díky silné poptávce získalo výrazně více, než původně plánovalo. Dosažené úrokové sazby byly podstatně nižší než ve středeční aukci italských dluhopisů a proti předešlé domácí aukci výrazně klesly.

Průměrný úrokový výnos z prodeje pětiletých bondů v sumě 2,45 miliardy eur klesl na 4,023 procenta z úrovně 5,276 v aukci z 1. prosince. Průměrný výnos prodaných desetiletých dluhopisů sestoupil na 5,545 procenta ze 6,975 procenta před měsícem. Dosažené úroky také byly mírně pod aktuálními výnosy na sekundárním trhu.

Příznivý výsledek španělské aukce kontrastoval se středeční italskou aukcí. V ní vláda prodala pětileté dluhopisy v hodnotě tří miliard eur při úroku 6,47 procenta, což byla nejvyšší cena u této italské obligace od vzniku eurozóny.

Madrid původně čekal od aukce příjem do 3,5 miliardy eur. "Zdá se, že byli (španělské ministerstvo financí) sami trochu překvapeni, takže využili příležitosti a prodali, co se dalo," řekl agentuře Reuters analytik německé banky WestLB Michael Leister. Dnešní aukce dluhopisů byla letos pro Španělsko poslední a země bude potřebovat další peníze zřejmě až v dubnu.

Španělsko je podobně jako Itálie s ohledem na obavy z šíření dluhové krize pod drobnohledem finančních trhů, jeho situace je však zřetelně lepší. Státní dluh země je mírně nad 60 procenty hrubého domácího produktu, zhruba poloviční proti Itálii. Španělské vládě se také do tohoto roku zřejmě podaří snížit rozpočtový deficit k plánovaným 6,5 procenta HDP z 11,2 procenta v roce 2009 a nová vláda pravého středu slibuje další úspory výdajů a reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK