Další mimořádný summit EU kvůli krizi asi bude v únoru

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. prosince (zpravodaj ČTK) - Počátkem února 2012 by se mohl uskutečnit další mimořádný summit evropských lídrů kvůli krizi a jejím dopadům. Uskutečnit by se mohl podle diplomatů citovaných dnes agenturou Reuters 7. až 8. února. Rozhodnuto o tom nicméně ještě nebylo.

Evropa a zejména eurozóna nyní prochází vážnou dluhovou krizí, která tvrdě dopadá i na hospodářství. Evropští lídři se už několikrát pokusili na jít řešení, jak z krize ven. Zatím se jim to ale zcela nepodařilo.

Po novém summitu volá Francie či Německo. Zaměřit by se měl na růst, konkurenceschopnost a pracovní místa.

"Nebylo to ještě definitivně potvrzeno, ale uvažujeme o 7. až 8. únoru a zdá se, že členské státy s tím souhlasí," řekl nejmenovaný unijní diplomat Reuters.

Na minulém pravidelném summitu 8. a 9. prosince se unijní lídři dohodli na vzniku nového paktu. Prostřednictvím mezivládní dohody zemí eurozóny, k nimž by se mohly přidat i další nečlenské země euroklubu s výjimkou Británie, chtějí posílit rozpočtový dohled, zavést automatické sankce a ukotvit v národní legislativě pravidlo vyrovnaných strukturálních rozpočtů.

Právě na dokončení tohoto paktu by měla být dokončena do března, kdy se koná další pravidelná vrcholná schůzka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK