Americké akcie zpevňují, pomáhá FedEx a statistika

15.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, k němuž jim pomohly jednak příznivé výsledky zasilatelské společnosti FedEx, jednak statistika z tamního trhu práce. Mírně sice klesla průmyslová výroba, nicméně v klíčové oblasti středního Atlantiku na východě USA se průmysl drží.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.886 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,5 procenta. Širší index S&P 500 přidával rovněž půl procenta a nacházel se v blízkosti 1218 bodů, index Nasdaq Composite zpevňoval o méně než 0,1 procenta na zhruba 2541 bodů.

Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl o dalších zhruba 19.000 a v sezonním přepočtu se dostal na 366.000. Dostal se tak nejníže za tři a půl roku. Přestože jde o statistiku, která z týdne na týden kolísá, trend poklesu počtu uchazečů o podporu je zřejmý. Na trhu se přitom čekal růst počtu na zhruba 390.000.

I když vyhlídky globální ekonomiky nejsou dobré, Spojené státy se zatím drží relativně dobře. Průmyslová výroba sice v listopadu mírně klesla, a to poprvé po sedmi měsících, v klíčové oblasti středního Atlantiku ale dál roste. Podle statistiky Federální rezervní banky (Fed) ve Filadelfii je za tento měsíc růst zatím vyšší, než se trhy domnívaly.

"Mohou to ale Spojené státy zvládnout úplně samy?," ptal se hlavní analytik Tim Ghriskey ze společnosti Solaris Asset Management, zda může americká ekonomika pokračovat v růstu, když Evropa své problémy nevyřeší a spadne do recese. A hned si také odpověděl: "Ne. Co se ale zbytku světa týče, tedy mimo Evropu, vidíme to optimisticky," vysvětlil.

Ke zlepšení nálady na trzích přispěla i společnost FedEx, která ve svém druhém fiskálním čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk o téměř 76 procent na 497 milionů dolarů (asi 9,8 miliardy Kč). Firma připustila, že v Asii se byznys rozjíždí pomaleji, než se domnívala, takže posune nákup dalších nákladních letadel, výhled na celý rok ale potvrdila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK