Rakouská firma chce ve Štětí postavit pilu pro papírnu

21.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štětí (Litoměřicko) 21. prosince (ČTK) - Papírnu firmy Mondi ve Štětí na Litoměřicku by mohla od roku 2013 doplnit pila se 181 pracovními místy. Žádost o její povolení podala na krajský úřad rakouská firma Holzindustrie Maresch, která tam chce zpracovávat zhruba 2,4 milionu metrů krychlových dřevěného materiálu ročně. ČTK to zjistila z dokumentace dodané k posouzení krajskému úřadu.

Klíčovou surovinu, dřevní štěpku, si Mondi zatím nechává posílat v kontejnerech po železnici. Pokud plány na stavbu pily vyjdou, měla by dodávat do papírny ročně asi 750.000 tun štěpky, což bude asi třetina objemu zpracovávaného dřeva. Další čtvrtinu chce prodávat místním nábytkářům a stavebníkům a zbytek, tedy piliny a kůru, chce nabídnout papírně jako biomasu pro energetické využití. Spolupráce má podle dokumentace fungovat i opačně - odpadní páru z papírny chce pila využívat k vyhřívání sušárny dřeva.

Investor chce stavět na zhruba 21 hektarech severně od papírny. Ve dvousměnném provozu má vzniknout asi 181 pracovních míst, z toho 146 dělnických. Surové dřevo má do areálu vozit jeden vlak a asi 55 aut denně. Na dopravu štěpky do papírny by chtěl investor výhledově postavit pásový dopravník. Pokud půjde vše podle plánu, chce rakouská firma začít ve Štětí stavět v červenci 2012 a vyrábět od ledna 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK