Aktivita v čínském průmyslu v prosinci obnovila mírný růst

01.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. ledna (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu se na konci roku vrátila do pásma mírného růstu a oživila z nečekaného listopadového propadu do poklesu. Ukázaly to dnes výsledky ankety u nákupních manažerů firem, který zveřejňuje Čínská federace logistiky a nákupu (CFLP).

Hodnota indexu nákupních manažerů (PMI) v prosinci vzrostla o 1,3 bodu na 50,3 bodu. Dostala se tak zpět těsně nad hranici 50 bodů, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity. V listopadu se index propadl pod hranici růstu poprvé od počátku roku 2009, což zvýraznilo hrozbu útlumu druhé největší čínské ekonomiky pod tlakem poklesu zahraniční i domácí poptávky.

Analytici podle ankety agentury Reuters odhadovali, že za prosinec index stoupne jen o 0,1 bodu na 49,1 bodu. Od letošního června do října se index držel v pásmu 50 až 51 bodů, tedy těsně nad hranicí růstu.

"Prosincové oživení PMI ukazuje na to, že žádný výrazný útlum čínská ekonomika neutrpí," uvedl ve sdělení CFLP analytik Čang Li-čchün. Dodal, že ekonomika je pod tlakem oslabujících tendencí, přetrvávají v ní ale pozitivní prvky, které budou podporovat růst.

Výrazný nárůst zaznamenaly indexy nových zakázek, třebaže jejich absolutní hodnoty zůstaly v pásmu poklesu. Celkový index nových zakázek vzrostl o dva body na 49,8 bodu a index nových exportních zakázek se zvýšil o tři body na 48,6 bodu.

Podobný přehled banky HSBC a britské agentury Markit ukázal v pátek narůst indexu aktivity v průmyslu o jeden bod na 48,7 bodu. V listopadu jejich index klesl na minimum za téměř tři roky.

Vývoj čínského hospodářství nyní eminentně zajímá ekonomy a finanční trhy, protože Čína a další velké rozvojové ekonomiky zůstávají jedinými motory růstu globální ekonomiky. Vzhledem k silné závislosti Číny na exportu se však i na její ekonomice projeví negativní dopady dluhové krize v eurozóně a slabost americké poptávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK