Koruna na začátku roku stagnuje k euru, k dolaru mírně ztrácí

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Česká měna v úvodu nového roku stagnovala vůči euru a nepatrně oslabila k americkému dolaru. Krátce po 11:00 koruna k euru stála na 25,49 Kč/EUR a proti pátku tak byla o haléř silnější. Vůči dolaru si naopak pohoršila o tři haléře na 19,68 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna ještě těsně před koncem roku stihla posílit a nový rok tak začíná na hladině 25,50 Kč/EUR. Lepší výsledek domácího indexu nákupních manažerů by neměl na trh mít výrazný vliv," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dodal, že akcie na evropském kontinentě začaly směrem vzhůru, což je pro středoevropské měny pozitivní. Zdá se ale, že jejich reakce nebude velká. Polský zlotý začíná rok podobně jako koruna v klidu, ovšem na rozdíl od ní po předchozím oslabení. Maďarský forint zakončil rok také oslabením a pod mírným tlakem je i dnes, doplnil Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes bude trh klidný. "V Londýně a New Yorku se neobchoduje. Kurzem bude hýbat jen Frankfurt. Vývoj v regionu ale přesto zůstává pro korunu nepříznivý. Technický vývoj je ale koruně naopak nakloněn," poznamenal Pikora.

Marek Dřímal z Komerční banky uvedl, že v horizontu nejbližších měsíců jednoznačně převažují rizika na straně slabší koruny. Důvodem je především nepříznivé vnější prostředí, očekávaná stagnace či dokonce zvyšující se pravděpodobnost poklesu zahraniční poptávky.

Euro se krátce po 11:00 obchodovalo na 1,2949 USD/EUR. Index nákupních manažerů v eurozóně byl potvrzen na předběžných hodnotách, zpráva by tedy měla být pro trh neutrální, podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK