Pražský akciový trh zahájil nový rok mírným růstem

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh první obchodní den v roce posiluje, hlavní index PX kolem 11:30 přidal 0,34 procenta na 914,2 bodu. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise. Aktivita investorů je nízká.

"Pražská burza vstupuje do nového roku při minimální aktivitě se zanedbatelnými změnami. Snížená aktivita se dá očekávat po celý den. Jelikož po oslavách nového roku dnes zůstávají zavřeny trhy v Londýně i Spojených státech," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Největší zisky zaznamenaly cenné papíry rakouské Erste Bank, posílily o 1,18 procenta na 351,10 koruny. Akcie Komerční banky zpevnily o 0,84 procenta na 3358 korun.

Dařilo se také cenným papírům energetické společnosti ČEZ, jež se zhodnotily o 0,25 procenta na 788 korun a se ziskem 0,78 procenta na 128,95 koruny se obchodovaly akcie mediální firmy CME.

Ztrátu naopak zaznamenaly akcie mobilního operátora Telefóniky, odepsaly 0,23 procenta na 382,20 koruny. Titul oslabuje poté, co média opět přišla se spekulacemi o možném prodeji kvůli kapitálovým potřebám španělské mateřské skupiny Telefónica SA, dodal Mokoš.

"Tyto spekulace nejsou na trhu žádnou novinkou. S ohledem na cash flow, který Telefónica CR generuje mateřské společnosti, se domníváme, že španělská Telefónica SA nebude nabízet svá česká aktiva k prodeji," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:30 uzavřeny transakce za více než 117 milionů korun. Se třemi emisemi se zatím neuskutečnil žádný obchod.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK