ČR předalo EK zprávu o jaderných elektrárnách, jsou bezpečné

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) předal Evropské komisi národní zprávu o bezpečnostním stavu českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Hodnocení elektráren neodhalilo žádnou bezpečnostní vadu, která by vyžadovala neodkladné řešení, sdělil dnes ČTK Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ, která elektrárny provozuje. Přesto jaderné zdroje posílí svá bezpečnostní opatření.

Na testech elektráren se po dobu zhruba šesti měsíců kromě zástupců ČEZ podíleli také specialisté z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, pracovníci SÚJB a další odborníci.

Testy například posuzovaly, jak se elektrárny vypořádají s mrazy -46 stupňů Celsia trvajícími celý měsíc nebo naopak s dlouhodobými vedry, při kterých rtuť teploměru dosahuje 46 stupňů Celsia. Odborníci také zjišťovali, jak se zařízení vyrovnají se zemětřesením, s desetitisíciletou povodní či s extrémními dešti.

"Projekty obou elektráren jsou velmi robustní a s rezervou odolají i těmto extrémním přírodním vlivům," uvedl Vladimír Hlavinka, člen představenstva ČEZ a ředitel divize výroba. "Výsledek zátěžových testů odpovídá i naší filosofii aktivního přístupu k bezpečnosti jaderných elektráren, kdy kontinuálně prověřujeme a vylepšujeme jejich projekty," dodal.

V bezpečnostních analýzách, které byly podkladem pro vypracování závěrečných zpráv, odborníci záměrně nechávali selhávat bezpečnostní systémy včetně jejich dalšího jištění a hodnotili, jak bloky vážné situace zvládnou. "Vše samozřejmě probíhalo na základě bezpečnostních studií a inženýrských výpočtů. O reálné testování opravdu nešlo. Z výsledků nám vyplynuly příležitosti k dalšímu zvýšení odolnosti i vůči extrémně málo pravděpodobným scénářům a nepředvídaným podmínkám," vysvětlil Hlavinka.

Posílení bezpečnostních opatření v Temelíně bude představovat například zavedení dalšího záložního zdroje elektrického napájení. Mobilní dieselgenerátory tak budou jedenáctou možností zajištění elektrického napájení. Posílí se i systém na likvidaci vodíku v ochranné obálce reaktorů.

Systém na likvidaci vodíku, jenž může být za určitých okolností výbušný, posílí i Dukovany. "V elektrárně Dukovany dokončíme rozpracované projekty k dalšímu zvýšení odolnosti proti zemětřesení a důležité je i dopracování postupů pro nadprojektové havárie a jejich procvičení," popsal ředitel elektrárny Dukovany Tomáš Žák.

Národní zprávu o jaderných elektrárnách České republiky budou mezinárodní experti v rámci Evropské komise několik měsíců posuzovat. Výsledky zátěžových testů všech evropských jaderných elektráren by měla komise oznámit v polovině letošního roku.

Zátěžové testy mají přinést jistotu, že jsou evropská jaderná zařízení připravena na nečekané události, jako byla ta, která postihla kvůli zemětřesení a následné ničivé cunami japonskou jadernou elektrárnu Fukušima loni v březnu. EU se poté po nesnadných jednáních dohodla, že prozkoumá všech 143 reaktorů v EU v několika oblastech možných rizik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK