Španělsko asi znovu zvýší odhad loňského rozpočtového deficitu

02.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 2. ledna (ČTK) - Loňský rozpočtový deficit Španělska bude možná ještě vyšší než odhadovaných osm procent hrubého domácího produktu. Řekl to dnes ministr hospodářství Luis de Guindos. Původní odhad, který hovořil o šestiprocentním deficitu, přitom Španělé zvýšili na osm procent teprve na konci minulého týdne.

Ministr podle agentury AP řekl, že nová konzervativní vláda teprve minulý týden zjistila, v jak špatném stavu jsou státní finance. Vláda se ujala moci těsně před Vánocemi.

Ministr financí Cristóbal Montoro podotkl, že vzhledem k nově zjištěným skutečnostem vláda musí přijmout další opatření ke snížení deficitu. Nové úspory budou nad rámec těch, které vláda oznámila minulý týden a které počítají s úsporami 15 miliard eur (asi 382,7 miliardy Kč). Dosáhnout jich hodlá pomocí výdajových škrtů a zvyšování daní.

Podle Montora se bude vláda návrhem dalších úspor zabývat na čtvrteční schůzi, kdy chce opatření i schválit. Ministr žádné podrobnosti nesdělil, jen řekl, že opatření partnerům Španělska v eurozóně i dalším zemím ukážou odhodlání nové vlády situaci rychle řešit.

Konzervativní vláda pod vedením Lidové strany vzešla z parlamentních voleb, které se konaly loni v listopadu. Získala přitom pohodlnou většinu v parlamentu a k vítězství jí mimo jiné pomohla narůstající nespokojenost voličů s vysokou nezaměstnaností. Ta přesahuje 21 procent a je nejvyšší v celé eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK