Ceny ropy v Asii kvůli napětí kolem Íránu rostou

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 3. ledna (ČTK) - Ceny ropy první obchodní den v novém roce v Asii rostou a připsaly si více než dolar. Důvodem je napětí mezi západními zeměmi a Íránem, které by mohlo způsobit přerušení dodávek ropy. Aktivita ve zpracovatelském sektoru Číny pak mírně rostla, což by mohlo zvýšit poptávku po ropě.

Kolem 6:40 SEČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 1,27 dolaru na 108,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,71 dolaru na 100,54 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Íránská armáda v pondělí v rámci námořních manévrů vyzkoušela raketu dlouhého doletu. Podle agentury IRNA šlo o raketu typu země-moře a podařilo se s ní zničit určené cíle v Perském zálivu. Šéf íránského námořnictva poté dodal, že test ukázal, že země má plně pod kontrolou Hormuzský průliv, který je důležitou trasou pro přepravu ropy. Írán již dříve pohrozil uzavřít průliv, pokud západ zavede vůči zemi nové sankce kvůli jeho jadernému programu.

Aktivita ve velkých čínských zpracovatelských firmách se v prosinci mírně zvýšila. To zmírnilo obavy z prudkého zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa, které by mělo negativní dopad i na poptávku po ropě.

Investoři se tento týden zaměří hlavně na statistické údaje ze Spojených států. Nejdůležitější bude páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti za prosinec.

Ropa se loni zařadila mezi komodity s nejlepším výkonem. Cena ropy Brent se zvýšila o 13 procent na rekordní průměrné ceně téměř 111 dolarů za barel. WTI zdražila o více než o osm procent. Ropu loni podpořily nepokoje v Severní Africe a na Blízkém východě, které narušily dodávky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 108,65 107,38 New York - Nymex WTI únor 100,54 98,83

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK