Asijské akcie zahájily nový rok vzestupem, euro oživilo

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 3. ledna (ČTK) - Akcie na asijských burzách zahájily dnes nový rok vzestupem. Investoři s podporou příznivých údajů z čínského průmyslu obnovily nákupy rizikovějších aktiv, výhled ale stále kazí obavy z evropské dluhové krize. Na devizovém trhu kurz eura oživil z nedávných minim vůči jenu a americkému dolaru.

Na většině asijských burz se dnes letos obchodovalo poprvé, zavřeno však mají kvůli novoročním svátkům stále ještě burzy v Tokiu a Šanghaji. Trhy podpořily nedělní údaje z Pekingu, podle nichž se aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v prosinci vrátila do mírně rostoucího pásma.

Burza v Hongkongu dnes rostla o zhruba dvě procenta a její index Hang Seng se pohyboval na maximech za zhruba tři týdny. Index korejské burzy KOSPI posílil o 2,7 procenta, australské akcie získaly 1,1 procenta a Tchaj-wan smazal pondělní ztrátu růstem o 1,5 procenta.

Nejširší index MSCI pro burzy v Asii a Tichomoří vykazoval zisk o 1,7 procenta a nejvíce k růstu přispívaly akcie energetických společností, které podporoval růst cen ropy. Za loňský rok utrpěl index propad o 18 procent a jednotlivé burzy zaznamenaly nejhorší rok od krizového roku 2008.

Evropské burzy v pondělí rostly a dnes se na nich po otevření vesměs čeká mírný pokles. Výjimkou by měl být Londýn, kde se v pondělí neobchodovalo a kde analytici podle agentury Reuters odhadují počáteční růst indexu FTSE 100 o 1,8 procenta.

Na asijském devizovém trhu euro oživilo k japonskému jenu a americkému dolaru pod vlivem růstu asijských akcií, který ukázal zvýšenou chuť investorů na nákupy rizikových aktiv. Všeobecně se ale předpokládá, že evropská měna zůstane kvůli dluhové krizi letos pod tlakem.

Euro ve druhé polovině obchodování v Singapuru posílilo k dolaru o 0,3 procenta na 1,28977 USD, zůstává ale v blízkosti více než ročního minima 1,2858 USD z minulého týdne. Vůči jenu euro posílilo o 0,2 procenta na 99,67 JPY a oživilo z pondělního jedenáctiletého minima 98,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK