Koruna dopoledne oslabila na 25,54 Kč/EUR, k dolaru zpevnila

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabila vůči euru, k dolaru naopak zpevnila. Kolem 10:45 k euru proti pondělku ztratila čtyři haléře na 25,54 Kč/EUR. Vůči dolaru si polepšila o desetník na 19,64 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna dnes v úvodu navázala na pondělní stagnaci, během dopoledne ale začala ztrácet společně s maďarským forintem. Zlotý a forint začínaly silnější, ale zisky udržely jen krátce, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

"Z Maďarska dnes přišly spekulace, že vláda zvažuje využití devizových rezerv centrální banky na splácení státního dluhu a financování stimulačních programů," poznamenal Vlk s tím, že něco takového by bylo dalším zásahem do důvěry investorů. Forint tak reaguje oslabením.

Podle Vladimíra Pikoty z Next Finance bude trh ignorovat výsledky státního rozpočtu za loňský rok, které odpoledne zveřejní ministerstvo financí. "Klíčová bude nálada ve světě. Ta se po čínských statistikách zlepšila, což by mělo minimálně dopoledne korunu posílit," uvedl Pikora. Dodal, že v lednu očekává překonání hranice 26 korun za euro.

Euro kolem 10:45 zpevnilo na 1,3006 USD/EUR. Podle Vlka na kurz mohou mít vliv očekávání před důležitým americkým indexem ISM. Ten by měl ukázat další zlepšení nálady v průmyslu za prosinec, což by podpořilo poptávku po riziku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK