Pražská burza dopoledne rostla, nahoru ji táhly bankovní emise

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dopoledne rostl, hlavní index PX byl kolem 11:30 výše o 0,69 procenta na 930,1 bodu. Burzu nahoru táhly především bankovní emise. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

"Pražská burza pokračuje v růstu, nastartovaném s novým rokem. Pozitivní nálada přišla opět ze západoevropských trhů, kde se však po optimistickém úvodu postupně vybírají zisky," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Na pondělní růst podle něj navazovaly oba bankovní tituly. Akcie Komerční banky rostly a více než dvě procenta na 3454 korun. Finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka bez dalších podrobností v dnešních Hospodářských novinách (HN) uvedl, že banka letos čeká zlepšení finančních ukazatelů a mírné snížení počtu zaměstnanců.

Cenné papíry rakouské Erste Bank přidaly 1,39 procenta na 364 korun a o více než dvě procenta na 136,40 koruny posílily cenné papíry mediální společnosti CME.

Se ziskem 0,54 procenta na 795,30 koruny se obchodovaly akcie energetické společnosti ČEZ. Její šéf Daniel Beneš v dnešních HN uvedl, že i přes pokračující nepříznivý vývoj na světových trzích očekává, že se firmě podaří v roce 2012 dosáhnout lepších hospodářských výsledků než loni.

Akcie těžařské firmy NWR posílily o 0,69 procenta na 140,25 koruny. Objemy však nejen u akcií NWR zůstávají nízké navzdory tomu, že dnes do nového roku vstoupila již i londýnská burza, upozornil Mokoš.

V červených číslech se obchodovaly pouze akcie pojišťovny VIG a textilní firmy Pegas Nonwovens.

Aktivita investorů je zatím nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:30 uzavřeny transakce za více než 216 milionů korun. Se třemi emisemi se zatím neuskutečnil žádný obchod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK