Pražská burza dál rostla, kromě Orca posílily všechny emise

03.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Pražská burza v souladu se západoevropskými trhy dál rostla. Hlavní index PX si připsal 1,15 procenta na 934,3 bodu. Kromě developera Orca posílily všechny emise. Burzu táhly nahoru hlavně banky a energetická skupina ČEZ. Nejvýrazněji rostly akcie mediální CME či technologické KIT digital, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance pražská burza v průběhu úterního obchodování kopírovala pozitivní nákupní sentiment, především západoevropského regionu.

Nejlépe si dnes vedli nejmenší zástupci, především pak oba zámořské tituly jako CME a KIT digital, uvedl Kohout. Cenné papíry CME si polepšily o 3,26 procenta na 138 korun a KIT digital vzrostlo o 2,14 procenta na 173,90 Kč.

Se ziskem 2,09 procenta na 366,50 Kč pak následovala Erste Bank. Komerční banka, která dnes byla nejaktivnějším titulem, získala 1,48 procenta na 3435 korun. Finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka bez dalších podrobností v dnešních Hospodářských novinách (HN) uvedl, že banka letos čeká zlepšení finančních ukazatelů a mírné snížení počtu zaměstnanců.

V růstu posledních týdnů pokračovaly akcie ČEZ, které zdražily o 1,25 procenta, a poprvé od loňského srpna uzavřely nad hranicí 800 korun za kus, poznamenal Josef Němý z Komerční banky. Šéf společnosti Daniel Beneš v dnešních HN uvedl, že i přes pokračující nepříznivý vývoj na světových trzích očekává, že se firmě podaří v roce 2012 dosáhnout lepších hospodářských výsledků než loni.

Procento na 140,80 Kč, respektive 171,74 Kč, dnes přidaly akcie těžební NWR a petrochemického holdingu Unipetrol.

Objem obchodů se podle Kohouta oproti povánočnímu období zhruba zdvojnásobil, přesto ještě zůstal pod dlouhodobým průměrem. V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se uskutečnily transakce za více než 978 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK