Koruna dopoledne stagnovala vůči euru i dolaru

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Koruna dopoledne stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Podle Patria Online byla po 11:00 k euru na 25,74 Kč/EUR, kam v úterý výrazně oslabila. Vůči dolaru zůstala na 19,72 Kč/USD.

Dnešní situace na světových trzích podle Tomáše Vlka z Patria Finance není pro regionální měny příznivá. Akcie na burzách v západní Evropě přerušily čtyřdenní růstovou sérii a zamířily dolů. Na trzích přetrvávají obavy z dopadů evropské dluhové krize.

Nejhůře je na tom z regionu maďarský forint, který podle Vlka dnes ráno znovu začal padat a dostává se na historicky nejslabší úroveň vůči euru. "Důvodem jsou nadále obavy z dalšího směřování země poté, co nové zákony zavřely cestu k dohodě s Mezinárodním měnovým fondem a EU o možném úvěru. Maďarsko se přitom bez vnější pomoci těžko obejde vzhledem k vysokým výnosům dluhopisů a nutnosti rolovat předchozí mezinárodní úvěr," dodal Vlk.

Euro ráno mírně posilovalo, poté ale kleslo zpět na 1,305 USD/EUR. "Kurz se dostal téměř na úroveň, z níž spadl mezi svátky. Je tu slušná šance, že ve zbytku týdne přijdou další dobrá data z americké ekonomiky, což by mohlo riziková aktiva včetně eura podpořit. Momentálně ale akcie klesají a euro brzdí i zprávy z Řecka a nejistota před aukcí portugalského dluhu," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK