Německo prodalo desetileté dluhopisy, úrok klesl na 1,93 pct

04.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 4. ledna (ČTK) - Německo dnes v pozorně sledované aukci státních dluhopisů na trhu umístilo papíry se splatností deset let, za které získalo 4,06 miliardy eur (asi 104,2 miliardy Kč). Průměrný výnos podle údajů centrální banky klesl na 1,93 procenta, zatímco v minulé srovnatelné aukci loni v listopadu výnos činil 1,98 procenta.

Dnešní aukce klíčových státních dluhopisů byla teprve první od zmíněné listopadové nabídky, která na trzích vzbudila velkou nervozitu. Investoři totiž o dluhopisy neměli ani zdaleka tak velký zájem, jak se čekalo, takže Berlín umístil mnohem méně papírů, než plánoval.

Takzvaný poměr bid-to-cover, který vyjadřuje, jak vysoká byla po dluhopisech poptávka, činil 1,3. To znamená, že investoři chtěli nakoupit asi o 30 procent více papírů, než Německo nabízelo. To není výsledek, který by se dal označit jako výborný. V některých aukcích totiž bývá zájem proti nabídce i několikanásobný.

Aukce přesto dopadla lépe, než ta minulá. Tehdy poměr bid-to-cover činil pouze 1,1. V dnešní aukci chtěl Berlín získat zhruba pět miliard eur, skutečný výnos mírně nad čtyřmi miliardami tedy zaostal. První reakce trhu však byly vcelku uspokojivé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK