V Ústeckém kraji vzrostl loni počet dokončených bytů

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 10. ledna (ČTK) - V Ústeckém kraji stavaři za jedenáct měsíců loňského roku dokončili 1071 bytů, což je o 110 více oproti stejnému období roku 2010. Meziročně vzrostla také orientační hodnota staveb. Stejně jako v minulosti i loni nejvíce bytů vzniklo na Litoměřicku, které patří mezi vyhledávané lokality díky napojení na dálnici D8 do Prahy, a Ústecku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V rodinných domech loni investoři dokončili 672 bytů, v bytových domech jich bylo 99 a v nástavbách 79. V počtu dokončených bytů patřilo Ústeckému kraji v rámci celé republiky desáté místo. Méně bytů se dokončilo ve Zlínském, Pardubickém, Libereckém a Karlovarském kraji.

Jen mírně se zpomalila výstavba nových bytů. Od ledna do listopadu 2011 jich bylo 1102, ve stejném období roku 2010 jich bylo 1110. Opět nejvíce bytů se začalo stavět v rodinných domech. Tento trend by měl podle odborníků pokračovat. Developeři masivní výstavbu bytových domů v regionu zabrzdili po vypuknutí hospodářské krize. Stavbě rodinných domů v Ústí nad Labem by mohl letos pomoci čerstvě schválený nový územní plán, v jehož rámci vznikly nové lokality pro individuální výstavbu.

Počet vydaných stavebních povolení a ohlášení za 11 měsíců loňského roku klesl o 201 na 5816, což znamená pro kraj osmé místo. Orientační hodnota staveb však meziročně vzrostla ze zhruba 27 miliard korun na 32 miliard korun. V tomto srovnání patří Ústeckému kraji třetí příčka za Středočeským krajem a Prahou.

Průměrná velikost nových bytů v Ústeckém kraji za deset let vzrostla o téměř 26 metrů čtverečních. Zatímco v roce 2000 měřila obytná plocha bytu průměrně zhruba 65 metrů čtverečních, o deset let později to bylo už 90,5 metru čtverečního.

fir dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK