Americké akcie díky známkám globálního růstu posílily

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý posílily a hlavní indexy Wall Street vystoupily během dne až na maxima za pět měsíců. Investory povzbudily zlepšené vyhlídky komoditního sektoru a příznivé signály globální ekonomiky, což výrazně oživilo akcie těžařských společností a bank.

Dow Jonesův index v newyorském závěru vzrostl o 0,67 procenta na 12.462,47 bodu. Během dne překročil úroveň 12.500 bodů a dostal se nejvýše od 26. července. Širší index S&P 500 stoupl o 0,9 procenta na 1292,08 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,97 procenta na 2702,50 bodu.

Nejvíce rostl sektor komodit a materiálů, který čerpal zejména z údajů o silném prosincovém růstu čínského dovozu mědi a z příznivých výsledků hliníkárenské společnosti Alcoa. Silně rostly také akcie průmyslových firem jako Caterpillar, jejíž kurz vystoupil o tři procenta.

Akcie nyní celkově podporují nedávné příznivé zprávy z americké ekonomiky a převládá i optimismus kolem nadcházejících firemních výsledků za čtvrté čtvrtletí. Index bankovního sektoru KBW posílil o 1,9 procenta.

Mezi investory se poněkud snížila cítit nervozita z vývoje v eurozóně, pozornost se ale zaměří na čtvrteční a páteční aukci státních dluhopisů Itálie a Španělska. Obavy z dluhové krize se zmírnily i na devizovém trhu, euro ale v úterý nakonec ztratilo téměř všechny předešlé zisky. Obchodníci vedle aukcí také čekají na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky.

Ke konci newyorského obchodování euro vůči dolaru proti pondělku nepatrně posílilo na 1,2772 USD, když předtím vystoupilo na 1,2818 USD po pondělním ranním propadu až na 1,2666 USD, minimum od září 2010. Dolar vůči jenu zůstal rovněž beze změny na 76,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK