Itálie prodala další pokladniční poukázky, úrok citelně klesl

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 12. ledna (ČTK) - Itálie si v první letošní aukci krátkodobých státních dluhopisů zajistila kolem 12 miliard eur (přes 300 miliard korun), a to za výrazně lepších podmínek než v předchozích aukcích. Prodej papírů se splatností jeden rok Itálii přinesl 8,5 miliardy eur, dalších 3,5 miliardy eur země získala z prodeje pokladničních poukázek splatných v květnu.

Úrok, o který si trh řekl, byl proti minulé aukci méně než poloviční. V případě ročních poukázek činil 2,74 procenta, zatímco v minulé aukci byl v těsné blízkosti šesti procent. Země si tak půjčuje nejlevněji od loňského června.

Výsledek aukce potvrzuje, že o krátkodobé státní dluhopisy Itálie trvá vysoký zájem, z části díky levným úvěrům, které komerčním bankám poskytuje Evropská centrální banka (ECB). Problémem je dlouhodobé financování, a to nejen v případě Itálie.

Úspěšnou aukci má za sebou dnes i Španělsko, které prodávalo dluhopisy se splatností tři a čtyři roky. Ceny italských i španělských dluhopisů po aukcích zamířily vzhůru, takže se adekvátně snížil výnos. Oběma zemím tedy klesly i náklady na obsluhu dluhu.

Výsledky obou aukcí přispěly také k růstu eura. Vůči dolaru se jednotná evropská měna posunula na zhruba 1,2760 USD, což byl nárůst zhruba o 0,4 procenta.

V čistém vyjádření Itálie díky dnešní aukci získala asi 4,3 miliardy eur, což ji zvolna posunuje k cíli zajistit si od února do dubna peníze na refinancování dluhu za více než 90 miliard eur. Itálie v pátek zahajuje kampaň na podporu prodeje dluhopisů, které chce na trhu umístit v letošním roce. Hned v pátek země nabídne papíry až za 4,75 miliardy eur.

Analytici očekávají, že Itálie svou emisní strategii trochu změní, aby využila současné příznivější situace na trzích u emisí dluhopisů s krátkou splatností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK