O pokutě 240 mil. pro RWE Transgas rozhodne soud za týden

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. ledna (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes odložil rozhodnutí o pokutě 240 milionů korun pro plynárenskou společnost RWE Transgas na příští týden. Při veřejném jednání zazněly podle soudce Daniela Rause natolik důležité informace, že si je senát musí před verdiktem důkladně promyslet. Soud vyhlásí rozsudek ve čtvrtek 19. ledna. Společnost pokutu dostala v roce 2006 od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení na trhu.

Krajský soud v Brně v minulosti už dvakrát vyhověl žalobě RWE a pokutu zrušil. Antimonpolní úřad ale pokaždé uspěl s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), který kauzu dvakrát vrátil znovu ke krajskému soudu. Dnes tedy krajský soud věc projednával již potřetí.

Poprvé krajskému soudu vadilo, že ÚOHS na stejný delikt uplatnil dvě normy, vnitrostátní a unijní. Podle NSS to ale bylo v pořádku. V roce 2009 měl krajský soud výhrady k vymezení trhu, na kterém se firma pohybuje. Otázkou bylo to, zda je trh totožný s územím Česka, nebo zda je větší. Podle NSS antimonopolní úřad vymezil trh správně.

Advokát RWE Transgas Pavel Dejl dnes v obsáhlém vyjádření vytknul úřadu řadu nedostatků. Rozhodnutí je podle něj nezákonné a nedostatečně podložené. Chybí prý důkazy pro to, že se společnost skutečně dopustila nějakého deliktu. Dejl kritizoval také výši sankce. "Pokuta se zcela vymyká z ustálené praxe Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," řekl Dejl.

Plynárenská společnost RWE měla v době údajného porušení zákona na českém trhu s plynem více než osmdesátiprocentní podíl. Pokutu dostala za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť.

Antimonopolní úřad tvrdil, že chování RWE mohlo poškodit konečné zákazníky. Původně úřad udělil pokutu 370 milionů korun, následně ji snížil na 240 milionů. Pokuta byla v té době jednou z nejvyšších, které ÚOHS udělil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK