Koruna výrazně posiluje, k dolaru atakuje hranici 20 Kč/USD

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Koruna dnes po poledni výrazně posílila k oběma hlavním světovým měnám, k dolaru byla kolem 13:20 opět pod 20 Kč/USD. Proti středečnímu závěru tak získala 36 haléřů na 19,99 Kč/USD a k euru si polepšila o 28 haléřů na 25,55 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Regionální měny dnes podle Marka Dřímala z Komerční banky zažily velmi úspěšné dopoledne. "Důvodem jejich posílení byly především překvapivě úspěšné aukce státních dluhopisů ve Španělsku a pokladničních poukázek v Itálii," uvedl Dřímal. Španělsko získalo v aukci státních dluhopisů zhruba deset miliard eur, ačkoli cílem bylo opatřit si kolem pěti miliard. Země tak využila vysokého zájmu investorů i nižšího úroku, který trh po Španělsku požadoval.

Podle Dřímala výsledek aukcí přinesl na trhy optimismus, díky kterému si regionální měny připisovaly solidní zisky. "Zlotý posiloval o 0,8 procenta, koruna si připsala 1,3 procenta, když atakovala 25,50 Kč/EUR, ale nejúspěšnější regionální měnou je dnes forint se zisky zhruba 1,5 procenta," poznamenal Dřímal.

Maďarsko dnes v aukci státních dluhopisů prodalo obligace v objemu 44 miliard forintů (asi 3,6 miliardy Kč). To je asi o 11 miliard více, než země plánovala a svědčí to o solidním zájmu investorů o maďarská aktiva. To je podle analytiků zvlášť povzbudivé v situaci, kdy má Budapešť za sebou spory s Evropskou unií a s Mezinárodním měnovým fondem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK