Ceny ropy kvůli obávám o dodávky z Nigérie rostly

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes rostly a severomořská ropa Brent přechodně zdražila až nad 115 dolarů za barel. Důvodem jsou zprávy z Nigérie, kde odbory hrozí zastavením těžby. Růst cen má podporu také v pokračujícím napětí kolem Íránu.

V 16:50 SEČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 1,51 dolaru na 113,75 dolaru za barel, když během dne vystoupila až na 115,12 dolaru. Americká lehká ropa WTI zdražila o 1,17 dolaru na 102,04 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Hlavní nigerijský odborový svaz ropného průmyslu dnes pohrozil, že od neděle zastaví veškerou ropnou produkci. Odbory tak chtějí podpořit celostátní stávku, v níž Nigerijci od pondělí protestují proti zdražení pohonných hmot. Ceny pohonných hmot se zvýšily až na dvojnásobek kvůli zrušení vládních subvencí od začátku letoška. Zástupci průmyslu však vyjádřili pochyby nad tím, zda jsou odbory schopné opravdu těžbu zcela zastavit.

Hrozba zastavení těžby trhy znervóznila. Nigérie je největším vývozcem ropy v Africe a důležitým dodavatelem ropy do USA a Evropy. Denně produkuje asi 2,4 milionu barelů.

Cenu ropy rovněž nadále podporuje napětí mezi Íránem a Západem. Japonsko a Jižní Korea se rozhodly podpořit protiíránské sankce Západu a oznámily, že omezí dovoz ropy z Íránu a budou hledat alternativní zdroje dodávek. Japonsko je přitom jedním z největších importérů íránské ropy.

Částečné zmírnění napětí na trhu přinesla dnešní statistika ze Spojených států. Maloobchodní tržby v USA v prosinci rostly nejpomaleji za sedm měsíců. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti pak byl minulý týden nejvyšší za šest týdnů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 113,75 112,24 New York - Nymex WTI únor 102,04 100,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK