Pražská burza se vrátila k růstu, přidala necelé procento

12.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh se dnes za podprůměrné aktivity investorů vrátil k růstu, hlavní index PX proti středě posílil o 0,79 procenta na 897,6 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Pražskou burzu dnes táhly nahoru především bankovní tituly, v Praze podobně jako na ostatních evropských trzích převládal optimismus po zdařilé aukci italských a španělských státních dluhopisů.

Akcie Erste Bank si polepšily o 2,59 procenta na 324,20 Kč a Komerční banka si připsala 2,01 procenta na 3250 korun. Dařilo se i pojišťovací skupině VIG, její cenné papíry zdražily o 0,71 procenta na 795,60 Kč.

O největší aktivitu se dnes postarala energetická firma ČEZ, její akcie ale posílily o nepatrných 0,13 procenta a držely se těsně pod 779 korunami. Podobně na tom byla těžební NWR, za minimálního pohybu ceny se držela kolem 143 korun.

Z ostatních emisí se dařilo technologické KIT digital a textilce Pegas Nonwovens. Dnešní růst akcií KIT digital se přiblížil dvěma procentům a končily nad 186 korunami, cenné papíry Pegas Nonwovens vzrostly o víc než procento na 458 korun. Naopak nejztrátovější dnes byly akcie developera Orco, odepsaly jedno a čtvrt procenta a končily pod 85 korunami.

Ve středu bylo v souvislosti s burzou zveřejněno hned několik investičních doporučení. Společnost ČEZ podle makléře Patria Direct Tomáše Kálala získala dvě protichůdná doporučení od analytiků JP Morgan a analytiků agentury S&P. Goldman Sachs zvýšil doporučení u akcií telekomunikačního operátora Telefónica, pozitivní zprávy se vážou i k rakouské bance Erste Bank. Negativní náhled mají analytici Goldman Sachs naopak na mediální CME. Její akcie dnes v Praze ztratily 0,24 procenta na 127 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK