Americké akcie pokračují v růstu, výrazně zpevnilo euro

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. ledna (ČTK) - Hodnota amerických akcií ve čtvrtek dále rostla, k němuž jim pomohlo několik úspěšných aukcí státních dluhopisů v Evropě. Na trzích je obecně mnohem lepší nálada, kterou podporují naděje na zlepšení vyhlídek globální ekonomiky. Na devizových trzích zpevnilo euro, z velké části právě v reakci na aukce státních dluhopisů zemí jako je Španělsko nebo Itálie.

Dow Jonesův index vzrostl o 21,57 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,17 procenta na hodnotě 12.471,02 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,23 procenta na 1295,50 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 0,51 procenta na 2724,70 bodu.

Všechny hlavní indexy byly v průběhu dne i v záporných hodnotách, kam je posunula horší statistika z USA. Ukázalo se například, že minulý týden vzrostl počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, anebo že maloobchodní tržby se zvýšily jen velmi slabě, zatímco trh počítal s lepším výsledkem. Pozitivní nálada na burzách ale později převážila.

Index S&P 500 se tak třetím dnem za sebou dostal na nové pětiměsíční maximum, ve výraznějším růstu mu ale brání další chystané aukce státních dluhopisů. Ty budou testem důvěry trhu v eurozónu. Důvodem ke zpomalení růstu cen akcií byl i pokles energetických titulů, k němuž přispěla společnost Chevron. Ta upozornila, že její zisk za čtvrté čtvrtletí bude výrazně nižší než o čtvrtletí dříve.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, které tak reagovalo na zmíněný úspěšný prodej státních dluhopisů Itálie a Španělska. Obě země byly schopny papíry prodat za mnohem lepších podmínek než ještě nedávno, díky čemuž jim klesly náklady na dluhovou službu. Euru pomohla i slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který řekl, že v eurozóně vidí známky stabilizace.

Euro vůči dolaru zpevnilo asi o jedno procento a dostalo se na 1,2830 USD. Během obchodování přitom jeho kurz vystoupil až na 1,2846 USD. To je citelný nárůst proti minimu za posledních 16 měsíců, které činí 1,2662 USD a je teprve ze středy. Dolar vůči japonskému jenu odepsal 0,2 procenta na 76,77 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK