Důvěra spotřebitelů v USA na počátku ledna nejvyšší za 8 měsíců

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. ledna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech pokračovala na začátku ledna v růstu a stoupla nejvýše za osm měsíců. Američané jsou optimističtější hlavně v názoru na další vývoj pracovního trhu. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného Michiganskou univerzitou ve spolupráci s agenturou Thomson Reuters.

Celkový index důvěry stoupl na 74 bodů z prosincových 69,9 bodu a zvýšil se již pátý měsíc za sebou. Současná hodnota indexu je nejvyšší od května 2011. Ekonomové podle agentury Reuters v průměru odhadovali růst indexu na 71,5 bodu.

"Častější zmínky o rostoucí zaměstnanosti snížily nejistotu kolem příjmů a přispěly také k příznivějšímu postoji k nákupům," komentoval výsledky ředitel výzkumu Richard Curtin. Údaj podle něj ukazuje na lepší výhled vývoje spotřebitelských výdajů. Letos by mohly stoupnout o 2,1 procenta.

Index hodnocení současných podmínek se zvýšil na 82,6 bodu ze 79,6 bodu v předchozím měsíci a ocitl se nejvýše od února. Ukazatel spotřebitelských očekávání stoupl na 68,4 bodu z 63,6 bodu.

Spotřebitelé však stále nemají příliš velkou důvěru v ekonomickou politiku vlády. Většina jich už šestý měsíc za sebou hodnotí politiku jako nepříznivou. Příliš dobře nevidí ani své osobní finance, zlepšení své finanční situace očekává jen 24 procent dotazovaných, v prosinci to bylo 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK