Pivovary K Brewery zdraží pivo v průměru o pět procent

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Pivovarská skupina K Brewery, které patří sedm regionálních menších a středních pivovarů, zdraží od února své produkty v průměru o pět procent. Nejprodávanější piva z nabídky K Brewery tak zdraží zhruba o 60 haléřů za půllitr, sdělil dnes ČTK manažer obchodních značek skupiny Petr Božoň. Důvodem zvýšení cen je růst výrobních nákladů.

"Po důkladné analýze vstupních cen, především sladovnického ječmene, který je základní surovinou pro výrobu piva, ale i cen obalových materiálů, energií a pohonných hmot jsme se rozhodli přistoupit ke zvýšení cen většiny našich výrobků," řekl Božoň.

Firma naposledy plošně zdražovala v říjnu 2010. Loni v dubnu zdražovala pouze piva z produkce Pivovaru Černá Hora na Blanensku.

Pivovary patřící K Brewery vaří i nealkoholické pivo, Pivovar Černá Hora také limonády. Do cen těchto výrobků se již letos promítlo zvýšení snížené sazby DPH z deseti na 14 procent. Alkoholické pivo spadá do vyšší sazby DPH a je daněno 20 procenty.

Skupina K Brewery se soustředí na vaření klasických českých piv tradiční technologií. Skupina stoprocentně ovládá a provozuje sedm menších a středních pivovarů. Patří jí pivovary v Protivíně, Jihlavě, Uherském Brodě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a od dubna 2010 také pivovar Černá Hora.

Celková výše výstavu skupiny dosahující zhruba 850.000 hl řadí K Brewery na pátou až šestou příčku českého pivovarství. Loňská výrobní čísla společnost dosud nezveřejnila.

Od poloviny loňského prosince zdražily Pivovary Staropramen sudové a tankové pivo v průměru o tři procenta. Důvodem byl rovněž růst cen výrobních vstupů. Firma tak následovala lídra trhu, Plzeňský Prazdroj, který zvýšil ceny v průměru o 2,5 procenta od začátku prosince. Další velké pivovary zatím cenu piv podle svých dřívějších vyjádření nezvyšují, nicméně budoucí zdražení nevyloučily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK