IIF přerušila jednání s Řeckem o restrukturalizaci dluhu

13.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 13. ledna (ČTK) - Soukromí vlastníci řeckých státních dluhopisů zastupovaní ústavem pro mezinárodní finance (IIF) přerušili jednání o restrukturalizaci dluhu s Aténami. Chtějí nejprve zvážit, zda by dohoda měla být dobrovolná, uvádí se v dnešním prohlášení zveřejněném IIF.

"Vzhledem k okolnostem byla jednání s Řeckem a zástupci sektoru pozastavena kvůli zvážení výhod dobrovolného přístupu," uvádí se v prohlášení.

Prohlášení přichází poté, co řecký premiér Lukas Papadimos a ministr financí Evangelos Venizelos ukončili dvoudenní jednání s Charlesem Dallarou a Jeanem Lemierrem z IIF.

Představitelé eurozóny a IIF se v říjnu dohodli na tom, že vlády eurozóny poskytnou Řecku druhý balík finanční pomoci v objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), když banky dobrovolně přistoupí k prominutí poloviny řeckého dluhu, který mají v držení. Dohoda má být dobrovolná, takže investoři nezískají vyplaceno pojistné, které si koupili proti řeckému bankrotu.

Výměna dluhopisů má snížit dluh Řecka o 100 miliard eur a je důležitou součástí druhého balíku pomoci. Bez této pomoci bude muset Řecko vyhlásit bankrot, napsaly agentury AP a Reuters.

V poslední době se vyrojily spekulace, že někteří investoři, jako jsou hedgeové fondy, nemají zájem na tom, aby dohoda byla uzavřena a budou se jí snažit zabránit. Některé fondy v současnosti levně kupují řecké obligace a doufají, že buď Řecko zkrachuje, a oni získají peníze z pojištění, nebo jim nakonec země splatí celou dlužnou částku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK