Příspěvky členů eurozóny do fondu EFSF se nemění, tvrdí Rakušané

16.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 16. ledna (ČTK) - Příspěvky do evropského záchranného fondu EFSF se po hromadném snížení ratingu devíti zemí eurozóny nemění. Řekl to dnes mluvčí rakouského ministerstva financí, podle něhož o výši příspěvků za úvěrové garance jednotlivých zemí eurozóny rozhoduje Evropská rada. Rakousko spolu s Francií přišlo u agentury Standard & Poor's o nejvyšší možný rating na stupni AAA.

"Všechny příspěvky se odvíjejí od rozhodnutí Evropské rady a její rozhodnutí se nezměnilo," cituje mluvčího agentura Reuters. Mluvčí tak odpověděl na dotaz, jaké dopady bude mít ztráta nejvyššího ratingu Rakouska na výši příspěvků za garance pro fond EFSF.

Zástupce německé konzervativní strany kancléřky Angely Merkelové Michael Meister dnes řekl, že celková velikost fondu EFSF musí být zachována. Země, které teď mají nižší rating, by ale měly poskytnout více garancí, aby o nejvyšší rating nepřišel i fond.

EFSF, tedy Evropský fond finanční stability, sám o sobě nemá žádný kapitál. Musí si tak zajišťovat úvěry, za které ručí silné státy eurozóny. Získané peníze pak fond půjčuje slabším členům eurozóny. Na pomoc EFSF teď nejvíce spoléhá Řecko.

Ekonomové se většinou shodují na tom, že existují v zásadě jen dva možné scénáře. Podle jednoho si může fond EFSF nejvyšší možný rating udržet, pokud členové eurozóny zvýší garance za úvěry, které si fond zajišťuje. Ve druhém případě, tedy pokud členové eurozóny garance nezvýší, se bude muset palebná síla fondu snížit.

Efektivní úvěrová kapacita EFSF nyní dosahuje 440 miliard eur (asi 11,3 bilionu Kč). Vzhledem k tomu, že v době vzniku fondu mělo nejvyšší možný rating AAA pouze šest členů eurozóny z celkových 17, ratingové agentury vyžadovaly, aby byly garance mnohem vyšší než aktuální palebná síla EFSF. Dohoda zněla na 780 miliard eur (asi 20 bilionů Kč).

Agentura Reuters v neděli napsala, že když teď o nejvyšší možný rating přišly Francie a Rakousko, úvěrová kapacita fondu se sníží asi o 180 miliard eur. Zhruba to je hodnota garancí, které fondu poskytovala Francie s Rakouskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK