Koruna dopoledne nepatrně posílila k euru, víc k dolaru

17.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posílila k euru i k dolaru. Kolem 10:45 se koruna k euru obchodovala proti pondělnímu závěru o čtyři haléře silnější na 25,59 Kč/EUR. Vůči dolaru si polepšila o 18 haléřů na 20,04 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytiků a makléřů obchodování na trzích zůstává klidné navzdory pátečnímu snížení ratingu devíti zemí eurozóny i následnému pondělnímu snížení hlavního úvěrového ratingu Evropského fondu finanční stability (EFSF). "O překvapivý krok nešlo a euro zprávu přešlo bez nějaké výraznější reakce. Dnes dopoledne si společná evropská měna připisuje zisky a vůči dolaru se zvedá na 1,2760 USD/EUR," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Euru podle Vlka pomohla data z Číny, která překonala očekávání a trochu utlumila obavy z výrazného zpomalení tamní ekonomiky. Stejný faktor podporuje dopoledne v růstu také akcie.

Ve středoevropském regionu se dál daří zlotému, který navazuje na pondělní posílení. "Forint i koruna se drží zpět. Z domova žádné důležité zprávy nemáme. Pro forint zůstává problémem politika, tedy očekávaný ostřejší postup EU proti Maďarsku kvůli problematickým zákonům. Ten znamená riziko oslabení, které by se mohlo projevit i na koruně," naznačil další možný vývoj Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK