Fórum v Davosu letos otevře Merkelová, hlavním tématem bude krize

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 18. ledna (ČTK) - Letošní ročník Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu otevře německá kancléřka Angela Merkelová. Oznámili to dnes organizátoři akce, která se bude konat od příštího týdne. K hlavním tématům bude patřit dluhová krize v eurozóně, čemuž odpovídá i seznam hostů.

Ekonomického fóra v horském letovisku Davos se každoročně účastní přední zástupci byznysu i politiky. Letos se jich očekává zhruba 2600, z toho asi 40 hlav států a 18 šéfů předních centrálních bank. Na fóru budou tradičně i desítky novinářů.

Mezi hlavními řečníky bude výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, americký ministr financí Timothy Geithner, generální tajemník OSN Pan Ki-mun anebo generální tajemník Ligy arabských států Nabíl Arabí.

Zakladatel WEF Klaus Schwab podotkl, že s tím, jak se ukazují problémy globální ekonomiky, začínají představitelé vlád ztrácet důvěru v mladší generaci. Zjišťují totiž, že svět se z finanční krize z roku 2009 v ničem nepoučil.

"Kapitalismus ve své tradiční podobě už opravdu nefunguje," řekl Schwab, jehož cituje agentura Reuters. "Všude ve světě zoufale hledáme lidi, kteří jsou schopni nabídnout řešení," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK