V USA zatkli sedm lidí kvůli obchodům, které vynesly 62 milionů

18.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. ledna (ČTK) - Sedm lidí bylo dnes v USA obviněno z nelegálního obchodování s akciemi společnosti Dell Inc. Podle prokurátora jde o další případ postihu praktiky zneužívání neveřejných informací. Obchody s Dell Inc. vynesly 62 milionů dolarů, napsala agentura AP.

V souvislosti se zneužíváním vnitřních informací při obchocování bylo v USA dle AP zatčeno už 63 osob a 56 bylo usvědčeno. "Každá vlna obvinění a zatčení nás dovede do další fáze," řekla zástupkyně ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování Janice Fedarcyková, jejíž úřad se na dopadení podezřelých podílel.

Dle prokurátora Preeta Bharary jsou mezi zadrženými dva vysoce postavení pracovníci hedgeového fondu, čtyři finanční analytici a jeden zaměstnanec Dell Inc. Bharara je označil za "zločinecký klub, jehož cílem bylo docílit zisku a který dělal výnosné obchody na základě neveřejných informací". Jde prý o "obraz organizované korupce velkého rozsahu".

Tři z analytiků se už k vině přiznali a spolupracují při vyšetřování.

Zatím nejvyšší trest v případě tak zvaného insider tradingu dostal zakladatel hedgeového fondu Galleon Raj Rajaratnam, který si od prosince odpykává 11letý trest. Dle Bharary je dnes odhalený nový případ srovnatelný s případem Galleonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK