Japonské akcie díky vývozcům a bankám posílily, euro rostlo

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes již třetí den za sebou posílily. Náladu podpořila zpráva, že Mezinárodní měnový fond usiluje o navýšení svých finančních zdrojů, aby mohl pomoci zemím postiženým dluhovou krizí v eurozóně. Dařilo se hlavně vývozcům a finančním společnostem. Index Nikkei stoupl o 1,1 procenta na 8639,68 bodu.

Velcí exportéři smazali část svých předchozích ztrát díky růstu eura vůči dolaru a jenu. Akcie TDK posílily o 4,6 procenta, Canonu o 0,9 procenta a firma Konica Minolta zpevnila o 1,5 procenta.

Výsledky hospodaření americké banky Goldman Sachs, které byly lepší, než se čekalo, podpořily finanční společnosti. Makléřská firma Nomura stoupla o 4,3 procenta a zavřela na nejvyšší hodnotě za deset týdnů. Nahoru se vydali i výrobci polovodičů po růstu jejich kolegů v USA.

Zdroje ve středu uvedly, že MMF si chce zajistit pro pomoc zemím až 600 miliard USD. Plány však zatím čelí mnoha překážkám, mimo jiné se příliš nelíbí USA i některým dalším zemím.

Euro v Asii pokračovalo v růstu, ke konci obchodování však převážnou část zisků smazalo kvůli nervozitě investorů před dnešní aukcí dluhopisů některých evropských zemí. Pokračují rovněž jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu. Bez této dohody by Řecko bylo nuceno vyhlásit bankrot.

Euro k dolaru v Asii nejprve vystoupilo až na 1,2880 USD, nakonec však své zisky smazalo a spadlo na 1,2854 USD, tedy zhruba na stejnou úroveň, na které skončilo předchozí den v New Yorku. Také vůči jenu se kurz eura téměř nezměnil, činil 98,66 JPY, když během dne euro vzrostlo až na 98,84 JPY. Dolar k jenu zůstal téměř téměř beze změny na 76,76 JPY. Vůči koši šesti hlavních měn však dolar oslabil o 0,1 procenta na 80,516 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK