Španělsko prodalo dlouhodobé dluhopisy za 6,6 mld eur

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 19. ledna (ČTK) - Španělsko dnes prodalo dlouhodobé státní dluhopisy za více než 6,6 miliardy eur (168 miliard Kč). Doba splatnosti je od čtyř do deseti let. Zájem o dluhopisy byl vyšší, než se čekalo, a průměrný úrok u desetiletých dluhopisů mírně klesl, v souladu s očekáváním analytiků. Aukce desetiletých obligací byla velkým testem zájmu investorů o dluh eurozóny v letošním roce, uvedla dnes agentura Reuters. Madrid původně doufal, že z prodeje získá 4,5 miliardy eur.

Dluhopisů s dobou splatnosti deset let vláda prodala za tři miliardy eur. Průměrný úrokový výnos činil 5,403 procenta a mírně se tak snížil z 5,545 procenta při poslední aukci v polovině prosince. Analytici mírné snížení čekali.

Reuters dodal, že Madrid prodal také dluhopisy v objemu 1,3 miliardy eur s dobou splatnosti roce 2016 a 2,3 miliardy eur s dobou splatnosti v roce 2019.

Agentura Standard & Poor's snížila v pátek hodnocení úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny, včetně Španělska. V případě Španělska rating klesl o dva stupně na A.

Španělsko již tento týden prodalo v aukci krátkodobé státní dluhopisy se splatností 12 a 18 měsíců. Poptávka po těchto dluhopisech převýšila nabídku téměř trojnásobně a úrok se proti předchozí aukci snížil až o polovinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK