ANSA: MMF letos čeká pokles ekonomiky eurozóny o půl procenta

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 19. ledna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že ekonomika eurozóny v letošním roce klesne o 0,5 procenta. Varuje rovněž, že napětí plynoucí z dluhové krize v eurozóně ohrožuje celosvětový hospodářský růst. Uvedla to dnes podle agentury Reuters italská agentura ANSA s odvoláním na návrh nového ekonomického výhledu MMF. V předchozí zářijové prognóze počítal fond pro letošní rok s růstem ekonomiky eurozóny o 1,1 procenta.

Nový výhled zveřejní MMF příští týden. Šéfka fondu Christine Lagardeová již dříve uvedla, že MMF hodlá kvůli dluhové krize v eurozóně zhoršit výhled světové ekonomiky.

Světová banka tento týden varovala před možným prudkým zpomalením globálního ekonomického růstu v letošním roce a vyzvala rozvojové země, aby se připravily na šoky, které mohou být vážnější než v době krize v roce 2008. Snížila rovněž své odhady hospodářského růstu rozvojových i rozvinutých zemí. V eurozóně nyní letos očekává pokles ekonomiky o 0,3 procenta namísto dříve předpokládaného nárůstu o 1,8 procenta.

MMF ve středu uvedl, že si chce zajistit až půl bilionu dolarů (asi deset bilionů Kč) na zmírnění dopadů finanční krize. O zvýšení jeho zdrojů by dnes měla jednat schůzka činitelů G20 v Mexiku.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK