Americké akcie pokračují v růstu, jsou na půlročním maximu

19.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, který hlavní indexy vynesl na nové nejvyšší hodnoty za posledního půl roku. K růstu přispívají solidní výsledky hospodaření velkých amerických bank, příznivá statistika z tamního trhu práce a také výsledek prodeje dalších státních dluhopisů v západní Evropě. Nálada na burzách se v posledních dnech už citelně zlepšila.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem úrovně 12.602 bodů, a proti předchozímu závěru tak přidával asi 0,2 procenta. Širší index S&P 500 měl zisk 0,4 procenta a pohyboval se kolem 1313 bodů, index Nasdaq Composite si připsal 0,8 procenta na 2792 bodů.

Statistika z USA ukázala, že minulý týden výrazně klesl počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti. Američanů, kteří si podali žádost, bylo nejméně od února 2008. K tomu se přidaly zprávy o lepších výsledcích ústavů Morgan Stanley a Bank of America

"Je to reakce na Morgan Stanley a Bank of America, na jejich výsledkové zprávy," poznamenal šéf investiční společnosti Wedbush Morgan Stephen Massocca. "Všichni očekávali naprostou katastrofu, ale naprostá katastrofa to nebyla. Když se na to všichni znovu podívali, zjistili, že ani jedna z těch bank asi nebude muset zvyšovat kapitál," dodal.

Akcie zakolísaly po zveřejnění průmyslové aktivity v oblasti středního Atlantiku. Aktivita byla v lednu slabší, než řada analytiků očekávala, Dow Jonesův index tak na okamžik smazal všechny zisky a ocitl se v záporných hodnotách. Brzy se ale k růstu vrátil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK